Spoken uit het verleden (DE LIMBURGER / NL)

Geschreven voor de papieren versie van Dagblad de Limburger.
Foto: Pixabay

Na de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn op 19 december vorig jaar blijkt dat de Duitse geheime diensten slecht met elkaar samenwerken. De zorgvuldig opgebouwde federale structuur van Duitsland, zestien deelstaten met elk een eigen geheime dienst, zit effectieve opsporing van internationale terroristen in de weg. De Duitse regering wil daarom nu één centrale veiligheidsdienst om nieuwe aanslagen te voorkomen. Maar Berlijn wordt achtervolgd door spoken uit het verleden.

Read More

Schulz, de hoop van de SPD (DE LIMBURGER / NL)

Geschreven voor de papieren versie van Dagblad de Limburger.
Foto: Martin Rulsch CC / Wiki

Sinds de nominatie van de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, tot kandidaat-lijsttrekker van de Duitse sociaaldemocraten (SPD) heeft de partij de wind in de rug. En niet zo’n beetje ook. In sommige peilingen streeft Schulz zelfs bondskanselier Angela Merkel voorbij. De SPD is daarmee de enige sociaal-democratische partij in West-Europa die nog werkelijk meedoet om de macht. Waar in veel Europese landen de rechtse partijen de toon zetten, kijkt Duitsland weer naar links. Maar de weg naar de bondsdagverkiezingen van 24 september is nog lang.

Read More

Nu is het menens met een Europees leger (DE LIMBURGER / NL)

Geschreven voor Dagblad de Limburger, klik hier voor de originele versie.
Foto: 1GNC Münster CC / Flickr

Nu de toekomstig president van de Verenigde Staten, Donald Trump, misschien zijn handen van de NAVO aftrekt en militaire grootmacht Groot-Brittannië de EU verlaat, voelt Duitsland zich verantwoordelijk voor Europa's veiligheid. Samen met Frankrijk werkt Merkel aan een Europese veiligheids- en defensieunie. 

Read More

Opkomst AfD dwingt linkse coalitie af in Berlijn (DUITSLANDNIEUWS / NL)

Geschreven voor Duitslandnieuws.nl, klik hier voor de originele versie.
Foto: Screenshot verkiezingsdebat RBB

Na Mecklenburg-Voor-Pommeren wil de AfD zondag de Duitse hoofdstad veroveren, zo staat te lezen op posters die door de hele stad hangen. Maar stemmen winnen in een kosmopolitisch liberale metropool als Berlijn vraagt een andere strategie van de rechtspopulisten. Door de opkomst van de AfD lijkt een linkse coalitie nog de enige mogelijkheid.

Read More

SPD: aan Job lag het niet (DE LIMBURGER / NL)

Dit interview verscheen in de papieren versie van Dagblad de Limburger.
Foto: Allard de Witte / Hollandse Hoogte

Duitsland gaat morgen naar de stembus. Sociaaldemocraat Peer Steinbruck heeft een klein wonder nodig om Angela Merkel van een derde termijn als ‘Kanzlerin’ af te houden. Aan Limburger Job Janssen lag het niet, want hij gaf de SPD-campagne juist een boost.

De verkiezingscampagne was er één met horten en stoten, wil hij best toegeven. „Dat heeft vooral te maken met de kanselierskandidaat, Peer Steinbruck. Een ongepolijste politicus die een tikkeltje nors en arrogant is. En die ook nog eens een on-Duitse, ironische humor heeft. Dat is lastig voor een campagneteam.”

Read More