Linkse partijen smeden pact tegen Merkel (DUITSLANDNIEUWS / NL)

Geschreven voor Duitslandnieuws.nl, klik hier voor de originele versie.
Foto: Niels Holger Schmidt CC / Flickr

De linkse partijen Linke, Groenen en SPD spannen samen om bondskanselier Angela Merkel in 2017 buiten de regering te houden. Sinds de Duitse hereniging mislukte elke poging voor meer linkse samenwerking in de Bondsdag. Door de opkomst van de AfD, de desastreuze staat van de SPD, het normaliseren van die Linke en de verwachte kandidatuur van Merkel voor een vierde termijn, voelen de linkse partijen zich genoodzaakt om samen te werken.

Read More

Formaliteit in Berlijnse parlement ontaardt in heftig debat (DUITSLANDNIEUWS / NL)

Geschreven voor Duitslandnieuws.nl, klik hier voor de originele tekst.
Foto: Metropolico.org CC / Flickr

Wie moet er rechts zitten van de CDU in het Berlijnse deelstaatparlement? Bij de procedure om de toewijzing van de zitplaatsen is deze ogenschijnlijk futiele formaliteit tot politiek thema verworden. De Berlijnse AfD-lijsttrekker Georg Pazderski zegt dat het juist dit soort spelletjes zijn waardoor mensen het vertrouwen in de politiek verliezen.

Read More

Driehoek Amsterdam, Brussel en Keulen is een wereldstad (DUITSLANDNIEUWS / NL)

Geschreven voor Duitslandnieuws.nl, klik hier voor de originele versie.
Foto: eigen foto

Nederland is eigenlijk geen land maar een groene wereldstad vindt City-marketeer Peter Savelberg. Onder de naam TristateCity presenteert hij Nederland samen met Vlaanderen en het Roergebied aan de wereld als één grote groene delta-metropool.

Read More

De revolutie begint in Saksen (DUITSLANDNIEUWS / NL)

Geschreven voor Duitslandnieuws.nl, klik hier voor de originele versie.
Foto: Caruso Pinguin CC / Flickr

ANALYSE – De scheidslijnen tussen vreedzaam en gewelddadig protest van rechts Duitsland vervagen. Dat bleek onder meer afgelopen week uit de onrust rond de Dag van de Duitse eenheid. De Pegida-beweging uit Saksen speelt een essentiële rol in de manier waarop het 'verzet' tegen de politieke elite wordt vormgegeven. Zij zijn de link tussen ondergrondse extreem-rechtse bewegingen en het openlijke politieke protest van de AfD.

Read More

Op ‘Dag van de Eenheid’ twijfelt Duitsland aan zijn identiteit (DUITSLANDNIEUWS / NL)

Geschreven voor Duitslandnieuws.nl, klik hier voor de originele versie.
Foto: CC / Flickr

Duitsland viert vandaag de 'Dag van de Eenheid' in Dresden. Precies 26 jaar geleden werden de twee Duitslanden herenigd en stootten twee wereldbeelden op elkaar. Niet alleen de oost-west stereotypen bleven. Met de komst van velen vluchtelingen zoekt het land opnieuw naar zijn identiteit. De sfeer in aanloop naar de feestelijkheden Dresden is uitzonderlijk grimmig en gaat gepaard met geweld en extreme veiligheidsmaatregelen.

Read More