'Multiculti Berlijn' is vooral gecultiveerd wegkijken (VOLKSKRANT / NL)

Opinie: Europa Berlijn is niet Europa 2.0: het positieve imago maskeert sociale spanningen, harde EU-scepsis en parallelle samenlevingen.

In Berlijn is Europa 2.0 al werkelijk. Tenminste, dat stelt Dirk-Jan van Baar dinsdag in de Volkskrant. Jongeren uit Oost en West belichamen het Europese ideaal en de stad is het voorbeeld van geslaagde multiculti. Kortom, na een bezoek ziet de euroscepticus spontaan het Europese democratische licht.

Wie iets langer kijkt, ziet dat Europa 2.0 hier een haperende bètaversie is. Een jonge kunstzinnige Europese generatie die Berlijn het imago van vrijheid en vooruitgang geeft, maskeert de sociale spanningen, parallelle samenlevingen en harde EU-scepsis van deze op het eerste oog zo ontspannen stad.

Deze jongeren zijn vooral naar Berlijn gekomen vanwege het goedkope leven, betaalbare woningen, de start-up-scene en wilde feesten in zompige kelders waar je naar hartenlust op African Acid en klezmerpunk kunt dansen. In de ogen van deze overwegend linkse jongeren is de EU een uit de hand gelopen lobby van multinationals die met TTIP-achtige verdragen het samenleven in Europa bedreigt. Geen van hen is hier gekomen vanwege een Europese ideaal of het democratische gehalte van de Unie.